Tizenhárom nyergesújfalui civil szervezet összesen 5 millió forint támogatást nyert a „Holcim a Cementgyári Mikrotérség Fejlesztéséért” Alapítvány pályázatán. A nyertesek között kulturális csoportok, oktatási intézmények, sportegyesületek és hátrányos helyzetűekkel foglalkozó szervezetek is megtalálhatóak.

A Holcim Hungária Zrt. térségfejlesztési alapítványa az idén már második pályázatát hirdette meg, melyre ezúttal a nyergesújfalui civil szervezetek pályázatait várták. Többek között a köznevelési és közoktatási célok elősegítésére, kulturális örökségvédelemre, az épített környezet alakítására és védelmére, sporttal kapcsolatos tevékenységekre, illetve önszerveződő közösségek támogatására lehetett pályázni. A húsz beérkezett pályázó összesen 11,5 millió forint támogatásra pályázott, közül végül tizenhármat támogat a „Holcim a Cementgyári Mikrotérség Fejlesztéséért” Alapítvány kuratóriuma összesen 5 millió forint értékben. 

A díjátadóra november 13-án került sor a nyergesújfalui Térségi Közösségi Házban, melyet Agócs István kuratóriumi elnök szavai nyitottak meg, majd a Holcim részéről Márta Irén kommunikációs igazgató mondott beszédet. Ezután a nyertesek a kuratórium tagjaitól átvették a nyereményt jelképező okleveleket.  

„A tavasszal kiírt pályázatunkon sajnos a nyergesújfalui civilek nem vehettek részt, mert erre akkor az Alapítvány Alapító Okirata nem adott lehetőséget. Most azonban a térségből csak ők pályázhattak, így az 5 millió forintos pályázati összeg teljes egészében a Nyergesújfalun működő civil szervezetek között lett elosztva. A kuratórium döntése értelmében oktatási intézmények, sportegyesületek, hagyományőrző csoportok és hátrányos helyzetűekkel foglalkozó szervezetek is részesülnek a támogatásból, így véleményem szerint széles körben tudjuk segíteni Nyergesújfalut” – nyilatkozta Agócs István, a kuratórium elnöke, aki hozzátette: a nyertes pályázókkal kötelezettség vállalási szerződést köt az Alapítvány, amelyben szerepel az összeg felhasználásának időpontja, valamint a beruházás ütemterve is. Ha egy pályázó nem tesz eleget a kötelezettség vállalási szerződésben foglaltaknak, akkor a teljes összeget vissza kell juttatnia az Alapítvány számára. 

„A Holcim célja, hogy a lehetőségekhez mérten a lábatlani gyár bezárása után is segítse a cementgyári mikrotérséget, melyre az Alapítványon keresztül van lehetőség. A kuratórium döntésének értelmében az Alapítvány idén két pályázaton összesen 71,5 millió forinttal támogatta a térség civil szervezeteit és önkormányzatait” – mondta Márta Irén, aki szerint a most nem nyertes pályázóknak sem kell elkeseredniük, hiszen a tervek szerint 2014 tavaszán újabb pályázatot ír ki az Alapítvány. A nyertes pályázók 

A pályázó szervezet neve

A pályázat célja

Támogatás összege

Napsugár Óvoda

A helyi nevelési programokhoz szükséges eszközök beszerzésére

348 000 Ft

Német Nemzetiségi Önkormányzat, Nemzetiségi Dalkör

Fellépőruha vásárlására

320 000 Ft

Szalézi-Irinyi Középiskola

Vetítővászon vásárlására

470 000 Ft

Viscosa Horgász és Környezetvédő Egyesület

Kisgépek vásárlására

700 000 Ft

Magyar Vöröskereszt Nyergesújfalu Városi Szervezete

Ruhatartó polcrendszer vásárlására

200 000 Ft

Barátság Kör Egyesület

Az irodalmi kör részére fellépő ruha vásárlására

150 000 Ft

Silver Blue Együttes

Hangszerek fejlesztésére, felújítására

200 000 Ft

Nyergesújfalu Város Polgárőrsége

Laptop vásárlására

120 000 Ft

Életút Egyesület a Sérült Fiatalokért - Mécses Segítőház

Sport és egyéb eszközök beszerzésére

300 000 Ft

Bóbita Óvodásokért Alapítvány

Udvari játékok beszerzésére

670 000 Ft

Irinyi Oktatást Segítő Közhasznú Alapítvány

Oktatást, tanulást segítő eszközök beszerzésére

422 000 Ft

Nyergesújfalui Négy Égtáj Túra - és Szabaidősport Egyesület

 6*3 méteres alapterületű sátor beszerzésére

300 000 Ft

Nyergesújfalu Sportegyesület Kick-Boksz szakosztálya

Tatami vásárlására

800 000 Ft